AED apparaat

     

Wat te doen!:

  • Blijf kalm: Hoe moeilijk het ook is, nu komt het er op aan.
  • Bel 112: Adres is: Vorleweg 24, 5451 GE Mill; Telefoon: 0485-451114
  • begin altijd direct met het halen en aansluiten van de AED

lees onderstaande eens goed door:

 

 

 

 

AED gebruik in geval van hartstilstand.  Het is niet te hopen dat het gebeurt ...... maar het kan zo maar eens gebeuren: iemand zakt in elkaar tijdens het spelen- of in het clubhuis en krijgt een hartstilstand. Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak totaal onverwacht. Reanimatie en het snel inzetten van de AED is op dat moment van levensbelang.  

Een slachtoffer van een hartstilstand: - is bewusteloos en reageert niet op aanspreken of schudden; - ademt niet of ademt niet normaal. Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.

De eerste 6 minuten zijn dus cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven groot. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel ook al heb je geen ervaring, hulp kunnen, nee zelfs moeten we verlenen. In paniek raken en/of niets doen is geen optie!

Naast het geven van eerste hulp is altijd belangrijk: Bel 112, haal met spoed de AED die buiten de toegangspoort van Topio hangt. Het apparaat geeft je duidelijk hoorbare instructies wat te doen. Het wijst zich zelf. Organiseer mensen om je heen die o.a. de toegangspoort van het park openen voor de ambulance. Samenwerking is op zo'n moment belangrijk!!

Ook jij kunt bijdragen bij de kans op overleven. Op de baan - maar zeker ook op dit gebied - zijn we allemaal maatjes. Neem de stappen en de procedure hierboven nog eens goed in je op, visualiseer wat er allemaal kan- en moet gaan gebeuren, en pas het, als het van je gevraagd wordt, toe. Laten we hopen dat het niet nodig is. De kans is klein maar je weet maar nooit!

 

voor informatie of vragen:

Fredy Ehlebracht

telefoon: 06-12662185

email: [email protected]